Skip to main content
search
0
EMDR

In de Volkskrant van vandaag (terug te lezen via blendl) een artikel over behandeling met EMDR voor mensen die kampen met angststoornissen. Het geeft een goed beeld over de ontwikkeling van EMDR therapie. Een behandeling waarbij de therapeut met zijn of haar vingers beweegt voor de ogen van de cliënt terwijl deze laatste vervelende herinneringen oproept.

EMDR en PTSS

EMDR wordt altijd al ingezet voor de behandeling van een specifieke angststoornis, namelijk de post traumatische stress stoornis (PTSS). Dit is een stoornis die kan ontstaan nadat mensen een vervelende ervaring gehad hebben. De stoornis wordt geschaard onder de angststoornissen, omdat deze mensen angst hebben voor de herinnering aan de vervelende gebeurtenis die ze hebben meegemaakt.

Een veelvoorkomend symptoom van mensen met PTSS zijn flashbacks. Herinneringen aan de traumatische ervaringen komen ineens opzetten met levendige beelden. Die herinneringen overvallen mensen natuurlijk en daarom proberen ze deze te voorkomen. Dat kan er voor zorgen dat ze steeds banger worden.

De werkzaamheid van EMDR

In het artikel wordt mooi uitgelegd hoe men onderzoek doet naar EMDR. In dit artikel hebben we al eens verteld over de geschiedenis van EMDR. De bedenker van deze behandelmethode heeft deze werkwijze bedacht toen ze in het bos liep. Dat is natuurlijk niet echt een stevige wetenschappelijke basis. Toen echter bleek dat de methode goed werkte, is er steeds meer onderzoek naar gedaan en daardoor weten we nu steeds meer over de werkzaamheid van EMDR.

Het komt er op neer dat mensen die een herinnering oproepen deze eigenlijk steeds sterker maken. EMDR zorgt er echter voor dat de herinnering juist minder sterk wordt. Dit komt doordat het werkgeheugen belast wordt, doordat men tijdens de behandeling de vingers van de psycholoog moet volgen met de ogen. Daardoor blijft er minder werkgeheugen over voor het opslaan van de herinnering. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat de herinnering minder sterk en daardoor minder beangstigend wordt opgeslagen.

EMDR in de behandeling van (andere) angststoornissen

Mensen met een angststoornis hebben vaak een belevenis meegemaakt die ten grondslag ligt aan die angst. Mensen met een sociale angststoornis herinneren zich bijvoorbeeld nog goed dat ze ooit uitgelachen zijn. En mensen met spreekangst weten vaak kleurrijk te vertellen over die keer dat ze een totale blackout kregen.

Deze herinnering blijft vaak spelen, ongeacht hoe vaak het tegendeel inmiddels bewezen is. Daarom zien we vaak dat mensen die ooit een angststoornis hebben gehad, regelmatig terugvallen. Als ze eenmaal weer terugdenken aan die vervelende herinnering, kan dat alle vooruitgang uit de therapie tegenwerken.

EMDR kan helpen om die herinneringen terug te halen. Dat hoeven dus niet altijd hele traumatische gebeurtenissen te zijn. Althans, niet op zichzelf. Het zijn in het hoofd van de cliënt echter wel traumatische gebeurtenissen geworden en hebben daarom een negatief effect.

In de praktijk

Wat betekent dit nu in de praktijk?

Wat ons betreft blijft het uitdagen van je angst leidend in de behandeling van angst. Al is het maar omdat je nooit echt kunt zeggen dat je van die angst afbent, voordat je de angst weer onder ogen durft te komen. In hoeverre zou jij iemand geloven die zegt: “ik ben totaal genezen van mijn hoogtevrees, ik kies er alleen voor om niet op keukentrapjes te staan”.

Wanneer angsten echter gebaseerd zijn op hele duidelijke herinneringen, zet een goede psycholoog EMDR in. Ook in onze ervaring kan dit een heel krachtige techniek zijn waarmee enorme vooruitgang geboekt kan worden.

Wil jij ervaren hoe het is om van je angst af te komen? Neem dan contact op via deze pagina.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply